Vertrouwens & contact persoon


Als vereniging willen we dat iedereen veilig en vertrouwd kan sporten. Daarom heeft het bestuur besloten van alle kaderleden een Verklaring Omtrent het Gedrag te eisen. Een verklaring Omtrent het Gedrag is een verklaring van het Ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van een persoon geen bezwaar vormt voor het gevraagde doel waarvoor hij/zij wordt ingezet.

Ook zijn voor diverse groepen gedragsregels, -codes opgesteld. Met deze afspraken geven we aan hoe we met elkaar omgaan. Elk lid van onze vereniging dient de regels te onderschrijven en na te komen.

Ons verenigingslid Marijke Heijdra is door het bestuur aangesteld als VertrouwensContactPersoon (VCP). De VCP is laagdrempelig aanspreekbaar als er vragen, zorgen of situaties zijn op het gebied van grensoverschrijdend gedrag waarbij een verenigingslid zich onveilig of onwaardig voelt. Voorbeelden hiervan zijn:

• Pesten en gepest worden.

• Het gevoel hebben er niet bij te horen.

• Grensoverschrijdend gedrag: De manier waarop iemand benaderd en/of aangeraakt wordt door een lid, trainer of coach, wordt als onprettig ervaren.

• Een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag waarbij iemand uit jouw directe omgeving betrokken is.

• Zorgen over de wijze waarop met een kind wordt omgegaan binnen de vereniging.

• Toetsing of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is.

• Directe of indirecte betichting van ontoelaatbaar gedrag.

• …

De VCP gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met de informatie, hoort aan en verwijst door maar is niet verantwoordelijk voor de oplossing of opvolging van een situatie of signaal.

Meldplicht:

-Zodra iemand uit het bestuur vermoedens heeft van een situatie waarin sprake is (geweest) van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, is hij of zij verplicht dit bij de Atletiekunie te melden. -Wanneer begeleiders iets weten, zijn zij verplicht dit te melden bij het bestuur van de vereniging.

-‘Gewone’ leden krijgen een meldverantwoordelijkheid. Dit houdt in dat als er een vermoeden is van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, er melding aan het bestuur moet worden gedaan tenzij dit niet verwacht kan worden van iemand. Wanneer kan het niet van iemand worden verwacht? Bijvoorbeeld iemand die minderjarig is of verstandelijk beperkt, wanneer een familielid betrokken (lees: de dader) is of een bestuurslid. In het laatste geval kan iemand melding doen bij de VCP in plaats van bij het bestuur.

De VCP is er ook voor vragen die kunnen spelen vóórdat er problemen zijn. Bij een VCP kun je terecht met vragen die je niet makkelijk stelt of waarvan je bang bent dat er niet serieus op gereageerd gaat worden. Daarbij: snel melden, erover praten en zorgen dat er (vroegtijdig) een einde gemaakt wordt aan een ongewenste situatie maakt dat deze niet verergert en herhaling kan zo voorkomen worden.

Hoe vertrouwelijk is een vertrouwenscontactpersoon?

Dat het belangrijk kan zijn om ook andere personen bij een vraag of probleem te betrekken zal duidelijk zijn, dit zal echter nooit zonder overleg en toestemming gebeuren! Van de gesprekken die tussen de VCP en de melder plaatsvinden, wordt niemand op de hoogte gesteld zonder dat de melder daar:

a. van op de hoogte is

b. toestemming voor heeft gegeven

De activiteiten van de VCP vallen onder de verantwoordelijkheid van het bestuur. Bij het afsluiten van het jaar rapporteert de VCP aan het bestuur óf er meldingen zijn geweest, van welke aard deze meldingen waren en hoe voortgang en afsluiting hebben plaatsgevonden.

Vertrouwenscontactpersoon Marijke Heijdra:

06-51603383

vooronder74@kpnmail.nl